söndag 23 januari 2011

Helgfrukost: fluffiga bananscones med vetegroddar


På helgerna vill vi gärna ha nybakat till frukost. Ibland har jag mäktat med att sätta en deg på kvällen och grädda kalljästa bullar på morgonen, men gör jag inte det kan det bli scones istället.
Ovanligt gott bloggade för en tid sedan om scones med honung och banan i. Jag tyckte det lät så gott att jag provade det igår morse.

Receptet på Ovanligt gott lätt smarrigt men jag valde ändå att göra enligt mitt vanliga, gamla recept men med just banan i. Först tillsatte jag bara en banan men sen tänkte jag - vad sjutton, och hade i en till. Det blev precis så mycket banansmak som jag önskade. Utöver bananer tillsatte jag inget sött som t ex honung, för till frukost vill jag ha osötade scones. För att få dem lite nyttigare tillsatte jag vetegroddar.

Det blev väldigt saftigt och fluffigt med bananer i och hela familjen mumsade glatt vid frukostbordet. Hälften blev över och dem tog vi med som picknick i pulkabacken. Det låter kanske lite konstigt men bananscones funkade faktiskt lika bra med kaviar, korv och ost som med bara smör.

Andra scones jag bloggat om är kruskakliscones och linfröscones.


Scones med banan och vetegroddar, 8 st
3,5 dl vetemjöl special
0,5 dl vetegroddar
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 bananer, mosade med en gaffel
1,5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser och nyp in smöret till en grynig massa. Tillsätt banan och filmjölk.
Klicka ut på bakpappersklädd plåt, mjöla, platta till och nagga med gaffel.
Grädda i mitten av ungen i 225° i ca 12 min.

lördag 22 januari 2011

Äppel- och fänkålssallad till senapspanerad fiskfilé


Jag kan inte minnas att jag ätit rå fänkål tidigare och jag har definitivt aldrig själv gjort en sallad på denna smakrika grönsak. Men i en tidning (jag tror det var Buffé) hittade jag recept på en äppel- och fänkålssallad som lät väldigt fräsch och god och som jag provade att göra i torsdags. Senapspanerad fisk stod på menyn och jag tänkte att fänkål skulle passa till . Det gjorde det. Det blev faktiskt en rasande god kombo.

Torsdagens middag: senapspanerad fiskfilé med potatismos, äppel- och fänkålssallad och syrad gurka. Och så en liten citronbit till såklart.

Ett litet tips innan receptet på salladen: prova panera fisken med sötstark senap om du inte gjort det förut, det blir väldigt gott med det söta ihop med fisken. Jag hade egentligen tänkt dijonsenap men det lilla som fanns kvar i burken såg inget vidare ut, snarare torrt och efter-bäst-före-datum-aktigt ut, så det fick bli den senap jag hade. till fisken blev det poatismos och syrad gurka utöver salladen

Äppel-och fänkålssallad, 4 personer
2 granny smith-äpplen
1 fänkål
0,5 rödklök
2 msk olivolja
0,5 msk äppelcidevinäger
0,5 tsk socker
lite salt och peppar
några kapris

Skiva äpple, fänkål och rödlök tunt, tunt och lägg i en skål. Vispa samman olja, vinäger, socker, salt och peppar och häll över salladen. blanda väl och toppa med några kapris.

söndag 16 januari 2011

När min son är framgångsrik blir det både bullar och bollar


I decembernumret av Coop Mersmak hittade jag ett recept av Kerstin Sandberg på så kallade mandelfrikadeller. Jag äter både kött och fisk men tycker det är intressant och gott med vegetariskt, så jag sparade receptet och tänkte att jag inom kort skulle prova det. Det blev igår men jag följde inte receptet till punkt och pricka utan tog parmesanost istället för rekommenderat cheddar eller herrgård, och istället för ströbröd blandade jag lika delar av ströbröd och grovt rågmjöl, av den enkla anledningen att ströbrödet tog slut. Det blev gott med rågmjöl och kanske lite nyttigare tröstar jag mig med.

Till och med min man som ibland kan vara lite av en skeptiker till mina vegetariska middagar, tyckte mandelfrikadellerna var riktigt goda och barnen åt också med god aptit, så mandelfrikadeller kommer det kokas och stekas igen i mitt kök. Nästa gång kommer jag nog prova att ha i lite vitlök och fänkål - jag tror att det skulle göra sig riktigt bra i frikadellerna.

Titeln på detta inlägg kommer av att min äldsta lille kille visade sig vara en fena på att rulla frikadeller. Det firade han och jag med att göra kokosbollar ("Som spöket Laban, mamma!") hemma hos mormor. Jag hade ingen kamera med mig men jag lägger in mitt halvtaskiga Iphone-foto.



Mandelfrikadeller
100 g sötmandel, malen
1,5 dl finriven parmesanost
0,75 dl ströbröd
0,75 dl grovt rågmjöl
2 msk finhackad gräslök
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 grönsaksbuljong till kokning
smör till stekning

Blanda alla ingredienser och forma små bollar, ca en rågad tesked per boll.
Koka upp vatten med buljongtärningen och låt bollarna sjuda i buljongen ca 6-7 min.
Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Stek gyllenbruna i smör i några minuter.

Vi åt frikadellerna med potatismos och lingonsylt som rekommenderat i originalreceptet.

Mandelfrikadellerna skulle vi ätit i onsdags men då blev vi bjudna spontant på middag hemma hos en av barnens kompisar. Veckomenyn såg för övrigt ut som följande:
Måndag: Senapspanerad fisk med syrad gurka
Tisdag: Korvstroganoff
Onsdag: Mandelfrikadeller (som vi alltså lagade igår lördag istället)
Torsdag: Spagetti och köttfärssås
Fredag: Baconlindand laxfilé med citronsås

lördag 8 januari 2011

Trettondagsafton


Vi hade några vänner och deras barn över på middag i onsdags. Eftersom jag ville umgås så mycket som möjligt blev det en enkel middag med fläskkarré som skötte sig själv i ugnen. Under hösten och vinter har jag varit road av att prova diverse torkade frukter i maten och det har blivit fikonspäckad och tranbärsspäckad karré samt stekt ankbröst med korintsås, och den här gången blev det aprikosernas tur att att späcka fläskkarrén. Till köttet blev det en enklare rödvinssås och som efterrätt mumsade vi i oss choklad-clafoutis (utan bär eller frukt dock så jag vet inte om jag kan kalla det clafoutis) med vispad grädde till.

Aprikosspäckad fläskkarré
1 kg benfri fläskkarré
salt och peppar
10-12 torkade aprikoser

Lägg karrén i form och salta och peppra. Skär snitt lite här och där och peta ner aprikoserna. Stek i 175° varm ugn till dess temperaturen är 77° i den tjockaste delen av karrén.

Clafoutis? Även utan frukt? Gott var det i alla fall.

fredag 7 januari 2011

Fiskpinnar på nåt slags asiatiskt vis


Hemgjorda fiskpinnar funkar bra här hemma bland stora och små, så det blir det lite titt som tätt. Nästan alltid äter vi den på svenskt vis med potatis till och i måndags kände jag mig lite trött på det så det blev med ris och asiatisk gurksallad till. Mycket gott och fräscht kan jag lova.

Helst hade jag velat göra salladen med risvinäger och prova panera fisken med panko men inget av det hade vi hemma så det fick bli vitvinsvinäger och vanligt ströböd. Lime hade nog varit gott i också men det hade jag naturligtvis inte heller. Det blev bra ändå.


Erka Perkas asiatiska gurksallad
1 gurka, tärnad
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk söt chilisås
1 nypa strösocker
en halv rödlök, finhackad
1 sk färsk koriander, hackad
några droppar fisksås

Blanda alla ingredienser och låt gärna salladen stå och gotta till sig medan resten av middagen förbereds.

Trevlig helg!

torsdag 6 januari 2011

God fortsättning och årets första veckomeny

God fortsättning på det nya året!

Här är jag i mitt röda julhår. :-)

Efter alla helger är det dags att ta tag i vardagen igen. Här kommer årets första veckomeny.

Måndag: Panerad fisk med asiatisk gurksallad
Tisdag: Biff à la Lindström
Onsdag: Aprikosspäckad fläskkarré
Torsdag: Ärtsoppaåpannkakor
Fredag: Glöggryta