onsdag 28 oktober 2009

Ugnskokt fisk med ruccolasås


Idag körde det ihop sig rejält med matlagningen. Först var jag på en shoppingrunda och köpte diverse pyssel inför namngivningsfesten som äger rum på lördag. Rundan tog alldeles för lång tid och dessutom var det stop i tunnelbanan pga "en olyckshändelse" (jag får obehagliga rysningar när de säger så i högtalaren) så jag hann inte förbereda middagen innan det var dags att hämta V på dagis. När vi kom hem efter lite utelek var jag helt slut, kände mig förkyld (trots att jag inlett min kamp mot förkylningarna :-/) och allmänt tussig, så eftermiddagen slutade med att jag, V och J låg och gosade framför en Pippi-rulle tills A kom hem. A fick fixa middag men missade att morots- och apelsinsåsen skulle lagas. Som tur var hade vi en rest ruccolasås i frysen så det blev fräscht och gott ändå. Till efterrätt blev det hemgjord glasspinne så V var en mycket lycklig liten kille.


Ruccolasås, 4-6 personer
1 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
100 g ruccola
2 dl olivolja
ev salt

Koka upp vatten och buljongtärning. Mixa ruccola, buljong och olivolja. Servera med ugnskokt fisk och kokt potatis.

måndag 26 oktober 2009

Kamp mot förkylningarna - steg 1: mera fisk

Jag läste i oktobernumret av Hälsa om skidåkaren Daniel Tynell som genom att lägga om sin kost och börja med tillskott fick större motståndskraft mot förkylningar. Inspirerande i dessa förkylningstider tänkte jag så nu ska jag försöka lägga om min kost peu en peu efter Daniels "dunderkur". En punkt i hans kur var att äta "en portion fisk varje dag, olika sorter, samt fiskolja". Fiskolja känns inte som min grej men fisk varje dag skulle jag kunna leva med. Nu har vi redan fisk till middag minst två gånger i veckan vilket innebär att det ofta blir minst fyra gånger eftersom vi ofta får över till lunch dagen efter. Så då har jag bara tre dagar kvar att fylla på med fisk och det tänkte jag lösa genom att regelbundet börja äta makrill i tomatsås på smörgåsen.


Makrill i tomatsås tycker jag är riktigt gott men det verkar vara ett underskattat pålägg. I alla fall känner inte jag till någon i min egen generation, förutom min kusin V, som tycker det är smarrigt. Jag har kanske fel men det känns som ett pålägg som mest uppskattas av 40- och 50-talister. Hoppas jag har fel.

söndag 25 oktober 2009

Helgens höjdpunkt - lammstek

I lördags kom ett par vänner och deras son över på middag. Eftersom de kom redan på eftermiddagen, ett par timmar innan middagstid, gällde det att laga något som sköter sig själv så umgänget inte blev alltför lidande. Det är vid sådana tillfällen jag känner mig evigt tacksam över att det är så gott med stek. Putsa lite, krydda lite, salta lite, i med en stektermometer och skjuts in i ugnen! Så enkelt, så gott!

Det blev lammstek med potatisgratäng och konjaksstekta äpplen med hemlagad vaniljglass till efterrätt. Potatisgratängen jag valde att göra (Nigellas) är i och för sig relativt arbetskrävande men med en så enkel och snabb dessert (glassen gjorde jag på morgonen tillsammans med lille V) så kändes det ok ändå.

Det blev ingen viktväktarmiddag precis men lever man bra i vardagen så tycker jag man kan unna sig att njuta av livets goda på helgerna.


Lammstek, 8 portioner
1,3 kg lammstek
flingsalt
svartpeppar
rosmarin
olivolja
vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 175°. Smörj in lammsteken med olivolja, salt och kryddor. Snitta steken på flera olika ställen och peta i en halv vitlöksklyfta i varje snitt ( jag hade fyra stora vitlöksklyftor som gav 8 snitt). Stek i nedre halvan av ugnen till 71°.


Potatisgratäng, 8 portioner
2 kg mjölig, skalad potatis
5 dl standardmjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 hel lök, skalad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
ca 50 g osaltat smör

Sätt ugnen på 250°. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka upp dem tillsammans med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Sjud tills potatisen är nästan mjuk. Smörj en form, ta upp löken och häll potatis och mjölkblandningen i formen. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen ca 15 min eller till gratängen har fått fin färg. (Receptet är från Nigella - kort och gott av Nigella Lawson)


Konjaksäpplen, 4 portioner
2 stora äpplen
2 msk smör
0,5 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk mald kanel
2 msk konjak

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret i stekpanna och tillsätt socker, kanel och konjak. Stek äpplena mjuka och servera med glass. Den hemlagade glassen jag gjorde är Per Morbergs och finns att hitta på recept.nu.

fredag 23 oktober 2009

Ugnskokt fisk med morot-och apelsinsås

Ugnskokt fisk, 4 portioner
500-600 g fiskfilé
2 msk vatten
2 msk pressad citron
(vatten och citron kan bytas ut mot 4 msk torrt eller halvtorrt vitt vin)
1 tsk salt
peppar
1-2 msk smör

Lägg fisken mot smort ugnsfat. Häll över vätskan, salta och peppra. Klicka över smöret. Täck med aluminiumfolie, placera i nedre delen av ugnen och sjud ca 30-45 min i 200°. Servera med kokt potatis och sås.

Morot- och apelsinsås
0,5 kg morötter, skalade och grovhackade
0,5 l vatten
1 grönsaksbuljongstärning
1 msk mjölk
0,5 msk olivolja
1 apelsin, rivet skal och pressad saft
10 basilika blad, finhackade

Koka morot i vatten med buljongtärning. Blanda i mjölk, olivolja och apelsin. Mixa till slät sås. Rör ner bailikan och smaka av med svartpeppar och ev salt. (Receptet har jag hittat i ett nr av Femina.)

Brödpasta med pinjenötter och pecorino ost


Veckans veggo såg jag Rachel Ray göra häromdagen så jag har ingen aning om det kommer smaka bra eller inte. Jag vill testa det eftersom det verkade så snabbt, enkelt och gott. Jag är lite osäker på hur mycket det ska vara av varje ingrediens så det blir lite av en gissningslek.

Brödpasta med pinjenötter och pecorino ost
, 4 portioner
450 g fullkornsspagetti
1 dl pinjenötter
1 rågad dl ströbröd
2 knippen bladpersilja (jag gissar att det är nånstans mellan 100-200 g)
salt och peppar
2 st rivna vitlöksklyftor
0,7 dl olivolja (smalare alternativ är vatten eller grönsaksbuljong)
1 citron, rivet skal och pressad saft
1-2 dl riven pecorino ost
4 st grovhackade, lättsaltade tomater

Bryn pinjenötter i en skvätt olivolja. Tillsätt ströbröd och brun till gyllenbrunt. Mixa persilja, salt och peppar, vitlök och olivolja till en pestoliknande röra. Häll peston på nötterna och bryn ihop allt. tillsätt citronskalet och-saften och sist pecorino ost. Blanda ihopnöt-bröd-pestoblandningen med pastan och servera med tomaterna överst.

Laxburgare med cole slaw och potatisklyftor



Laxburgare, 4-6 st
500 g skinn- och benfri laxfilé
1 l vatten och
1 tsk salt att koka fisken i
4 finhackade schalottenlökar
4 msk ströbröd
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
smör och
olivolja till stekning

Koka upp vaten och salt. Lägg i laxen och sjud på svag värme i 8 min. Låt svalna, häll av kokspadet och mosa med gaffel i en skål. Blanda i lök, ströbröd, ägg, salt och peppar. Forma 4-6 platta biffar och stek ca 3 min på varje sida. (Receptet är ur Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.)

Cole slaw
Blanda
0,25 finstrimlat vitkålshuvud
1 finstrimlad morot
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk honung
och smaka av med
salt och peppar

Meny vecka 44

Eftersom vi åker till Skåne på torsdagskväll blir det bara en fyradagarsmeny denna vecka. På fredag hoppas jag bli bjuden på middag hos svärmor.

Måndag: Laxburgare med cole slaw och potatisklyftor
Tisdag: Brödpasta med pinjenötter och pecorino ost
Onsdag: Ugnskokt fisk med morot- och apelsinsås
Torsdag: Korvcouscous (recept finns på arla.se)

Brödpastan är nyhet för mig, jag såg Rachel Ray göra den häromdagen, så vi får se hur det går.

torsdag 22 oktober 2009

Hurra, surdegsbröd!


Hurra! Idag har jag bakat mitt första, "riktiga" surdegsbröd! Jag har två andra bloggar att tacka för detta - uppmaningen på Rebecca's kitchen att sätta en surdeg och recept och råd på Pain de Martin. Jag bakade Martin Johanssons kastrullbröd och det blev jättegott. Precis så syrligt och saftigt som jag ville ha det. Färdigheten att göra surdegsgrund måste jag dock förbättra för brödet fick inte riktigt den jäskraft jag hade hoppats på. Men det gör inget! Jag är så lycklig över att jag själv kan baka detta goda och nyttiga superbröd!

Egentligen tycker jag att surdegsbröd kräver för många steg att komma ihåg. Som småbarnsmamma tycker jag att det är mycket i tillvaron att hålla ordning på ändå. Så jag hoppas att jag får upp en så bra rutin att jag håller min surdeg vid liv utan att behöva tänka på det

onsdag 21 oktober 2009

Ett litet experiment - rödbetspepparkaka


Förra veckan hade jag några rödbetor över som jag inte visste vad jag skulle göra med. Efter en liten stunds surfande fastnade jag för ett nytt recept från Arla, Rödbetskaka med äpplen. Det lät gott men även om det inte var nåt fel på receptet (förutom att tidangivelsen för hur länge kakan skulle vara i ugnen var för kort) så tycker jag resultatet blev lite halvdant. Jag bestämde mig för att jag helt enkelt inte gillar rödbetans lite jordiga smak i söta bakverk. Men så idag kunde jag inte låta bli att ge rödbeta+kaka en ny chans. Det blir ju så saftigt med grönsaker och rotfrukter i både kakor och bröd. Så jag testade att baka en mjuk pepparkaka med rödbeta i eftersom jag tänkte att en riktigt kryddig kaka tonar ned jordigheten. Resultatet blev lyckat och den här rödbetspepparkakan kommer jag baka igen i adventstider. Då kommer jag även blanda i pomerans och kardemumma vilket saknades i kryddburken idag.

Rödbetspepparkaka

1 dl solrosolja
2 dl strösocker
2 dl finriven rödbeta
2 ägg
0,5 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikaronat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
0,5 tsk salt
0,5 dl grovhackade valnötter

Sätt ugen på 175° och smörj och bröa en avlång form. Vispa olja och socker pösigt, rör ner riven rödbeta, tillsätt ett ägg i taget och sist filmjölken. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i rödbetssmeten och grädda i 50 min längs ner.

tisdag 20 oktober 2009

Latmansbröd med pumpakärnor och kummin


Hembakat bröd gör mig verkligen lycklig. Förutom smaken och konsistensen så älskar jag doften som sprider sig i hela hemmet. Att baka bröd har också en avkopplande och rent meditativ effekt på mig. Ändå finns det dagar när jag inte har riktigt har ork och tid att baka men är sugen på jäsbröd. Bikarbonatbröd tycker jag är ett snabbt, enkelt och gott alternativ men jästa bröd vinner ändå. Det är sådana dagar jag bakar latmansbröd. Det här brödet tar lite tid på grund av den långa jästiden men det kräver minimal arbetsinsats - och det är jättegott och saftigt! Grundreceptet innehåller mycket vetemjöl så för att få i oss lite fibrer tillsatte jag pumpakärnor och vetegroddar i degen.

Latmansbröd, 2 st
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 tsk råsocker
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 msk mald kummin
1 dl pumpakärnor
1 dl vetegroddar

Rör ut jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser till en ganska lös deg. Jäs 1 timme, rör om lite grann, jäs 1 timme till. Häll degen i två smorda formar (strö gärna över lite pumpakärnor) och låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 275°. Grädda i 12 min, sänk värmen till 100° och grädda i ytterligare 1 timme och 10 min.

söndag 18 oktober 2009

Söndagsmiddag - kycklingfilé med Boursin och spenat


Jag älskar söndagsmiddagar! På söndagar har jag ofta tid och inspiration att hitta på nåt smarrigt till middag. Vardagens middag handlar mycket om att få till en bra middag och att få till den i tid men på söndagar tillåter jag mig själv att experimentera och njuta mer av själva matlagningen. Eftersom vi ganska ofta veckohandlar på söndagar (ja, jag vet, det är ingen bra dag att veckohandla på) så kan jag dessutom känna efter ordentligt vad jag är sugen på. Idag var jag grymt sugen på Boursin så det blev kycklingfilé fylld med Boursin och spenat. Det blev riktigt gott och hela familjen var mycket belåten. Så här kommer min bloggs första egenkomponerade recept.

För fyra portioner tog jag:
4 kycklingbröstfiléer
1 Boursin à 80 g
4 små nävar bladspenat
salt å peppar
1 msk olivolja
1 tsk smör
300 pasta (festoni)

Sås:
2,5 dl vitt vin
1,25 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk vispgrädde
0,5-1 dl vatten (till redningen)
2 msk majsstärkelse

Jag gjorde så här:
Med filékniv fläkte jag upp kycklingfiléerna så de blev vidare och tunnare. Jag saltade och pepprade de uppfläkta filéerna och la på en liten näve bladspenat och ca 1,5 tsk Boursin på varje. Sedan rullade jag ihop dem, fäste med tandpetare och stekte dem runtom i smör och olivolja innan jag ugnsstekte dem i 200° i ca 15-20 min. Medan kycklingen blev klar i ugnen kokade jag pastan och vispade ur pannan med vinet, silade ner det i en kastrull och kokade upp med vatten, buljongtärning och grädde. Även stekskyn från ugnsformen hällde jag i såsen när kycklingen var klar. Sedan redde jag såsen, smulade ner resten av Boursin och lät såsen koka ihop nån minut.

fredag 16 oktober 2009

Fiskgryta med grön curry och kokos


Detta är en favorit ur Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

3-4 portioner:
750 g fiskfilé av gös eller torsk (jag tycker pangasius eller hoki fungerar också)
2 vitlöksklyftor
2 msk jordnötsolja
1-2 msk grön currypasta
1 burk (400 g) kokosmjölk
1-2 tsk fisksås
10 blad thaibasilikaeller vanlig basilika
3 msk hackad färsk koriander
lime och jasminris

Skär fisken i 3 cm stora bitar. Finhacka vitlöken och fräs i oljan. Lägg i currypastan så den får fräsa med vitlöken. Vispa ner kokosmjölken lite i taget. Droppa i fisksåsen och lägg i fisken. Låt sjuda några få min. Strö över basilikan och koriandern och servera med limeklyftor och osaltat jasminris.

Ugnspasta med paprika och aubergine


Det här receptet hittade jag i DN för några år sedan. Det är enkelt och snabbt, gott och fräscht.

4 portioner
300 g pasta
4 paprikor
300 g aubergine
4 knipplökar
4 tomater
2 vitlöksklyftor
200 g fetaost
2 dl parmesan
salt och peppar
olivolja

Ugn 225°
Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skär auberginen i kvartade skivor och löken i klyftor. Dela tomaterna i halvor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och salta och peppra. Rosta mitt i ugnen i 20 min.


Koka pastan
Öka värmen till max och ställ ugnen på grill.Blanda pastan med de rostade grönsakerna. Maka ihop mot mitten och smula feta och riven parmesan över. Ringla över lite olivolja och grilla i 3-4 min.

Meny vecka 43

Måndag: Ugnspasta med paprika och aubergine
Tisdag: Kycklingwok med bambuskott och jordnötter (recept finns på recept.nu)
Onsdag: Nötpanerad lax med squashtagliatelle (recept finns på arla.se)
Torsdag: Köttfärslimpa med bacon och ugnsrostade rotfrukter
Fredag: Fiskgryta med grön curry och kokos

Måndagens middag blir veckans veggo. En ganska enkel och snabb rätt som jag hittade i DN för några år sedan.

På onsdag blir det GI. Eftersom jag har barn som älskar pasta serverar jag laxen med vanlig tagliatelle men squashtagliatellen är riktigt god.

På torsdag blir det en klassiker och fredag blir det en favorit ur Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

torsdag 15 oktober 2009

Pannkakor - Pappa vs Anna Skipper


Idag blir det pannkakor. Det bästa pannkaksreceptet jag vet är Farmors som hon lärt Pappa som i sin tur har lärt mig. Jag är helt subjektiv i min bedömning eftersom jag är uppvuxen med dessa pannkakor och enligt mig är det så pannkakor ska smaka. Det är möjligt att det är samma psykologi bakom min kärlek till detta recept som när barn som knappt serverats hemlagade köttbullar tycker att färdigköttbullar smakar bättre. En indikation på att det är så är att jag tycker det är godare med margarin än med smör i smeten. Det verkar inte logiskt eller hur!?! När min pappa lärde mig receptet hävdade han bestämt att det skulle vara margarin och inte smör i smeten. Jag var mycket skeptisk och stekte dem ändå med smör i smeten första gången. Resultatet blev att jag faktiskt inte tyckte att de smakade som de skulle och sedan dess gör jag dem med margarin.

För 4-6 portioner:

Blanda
7 dl mjölk med
3 dl vatten och rör ut
5 kkp vetemjöl,
2 tsk salt och
0,75 dl strösocker i ca en tredjedel av vätskan.
Vispa i
3 ägg ett i taget och vispa tills smeten blir slät.
Smält
75 g margarin på högsta läge i pannkakslaggen.
Häll det smälta margarinet i smeten och vispa kraftigt under tiden. Minska värmen till läge 4 och stek på ca 1 dl smet i taget. Undvik mer margarin i pannan för annars blir de för flottiga. Smeten mår bra av att vispas mycket. Då blir pannkakorna lite sega och det tycker jag att de ska vara.

Pappas pannkakor är riktigt onyttiga pannkakor med vitt mjöl, mycket socker, salt och margarin. Om man vill äta nyttigare så har Anna Skipper ett riktigt bra recept på dinkelpannkakor.

Ca 5 st
1,5 dl dinkelsikt
0,5 dl vetegroddar
4 dl soyamjölk/havremjölk/rismjölk
1 nypa salt
2 ägg
1 msk kallpressad rapsolja

Gör så här: Vispa samman mjölk och ägg. Tillsätt salt. Vispa ned mjöl och vetegroddar.
Låt stå och dra ca 10 minuter. Stek pannkakorna i kallpressad rapsolja eller smör.

När jag har gjort Annas dinkelpannkakor har jag även haft i ca 1 msk hela linfrö. Det är jättegott och ger lite extra tuggmotstånd.

tisdag 13 oktober 2009

En enklare brunch

I söndags bjöd jag några vänner och deras barn på en enklare brunch. Förutom kaffe, te och smörgåsar serverades sallad med chèvretoast och rödbetssås, lammkorv, Banana Blueberry smoothie och Fetta al latte (chokladtårta med grädde och nutella) med apelsinsallad. Som sagt en enklare brunch men jag tycker det blev lyckat. Särskilt nöjd är jag med tårtan som jag ville testa för att se om den duger att servera på namningvningsfesten för J om några veckor. Den duger absolut! Den är rktigt smarrig och jag såg Paolo Roberto göra den i Primo Paolo för någon månad sedan (recept finns på recept.nu).

Banana Blueberry smoothien är ett Arla-recept och för ett glas mixas 1 halv banan, 1 dl vaniljyoghurt, 1 dl apelsinjuice och 1 dl frysta blåbär. Vill jag vara lite nyttigare tar jag sojayoghurt istället för vaniljyoghurten.

Rödbetsåsen har jag hittat i ett nr av Femina. För 4-6 portioner behövs
500 g rödbetor som kokas mjuka.
En halv grönsaksbuljongtärning som kokas upp med
2,5 dl vatten.
Skala, grovhacka och mixa rödbetorna med buljongen. Tillsätt
0,5 tsk salt,
svartpeppar och
0,5 msk kanel.

söndag 11 oktober 2009

Höstlig söndagsmiddag

Ikväll kände jag för att mysa till det ordentligt med en höstlig söndagsmiddag. Det blev skinkstek och pumpagratäng. Använde butternutpumpa till gratängen ... eller butternutsquash som det också kallas. Jag säger pumpa för jag tycker den både ser ut och smakar mer som pumpa än vad den smakar squash. Oavsett vad man kallar den så doftar och smakar den ljuvligt och så tycker jag den ser så härlig ut med sina kurviga former.


Gratängen blev sådär. Jag köpte två stycken pumpor och den andra som blev över tror jag att jag ska koka och puréa tillsammans med en skvätt grönsaksbuljong och lite smör istället. Om pumpan håller sig så tror jag purén skulle smaka utmärkt tillsammans med fiskwallenbergarna på fredag.

lördag 10 oktober 2009

Chili con carne


Receptet är från Viktväktarna och för 4 portioner behövs:

2 burkar bönor (jag tycker det är godast med kidneybönor eller blandande bönor)
300 g nötfärs
2 gula lökar
4 tsk olja
2 paprikor, 1 röd och 1 grön
1-2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
i buljongtärning
2 msk soja
1 lagerblad
0,5 tsk krossade eller stötta kumminfrön
1 tsk oregano
1-1,5 tsk chilipulver

Fräs den hackade löken i oljan, lägg i grovt skuren paprika, fräs nån min. Höj värmen och lägg i nötfärsen, bryn under omrörning. Tillsätt tomaterna och finhackad vitlök. Smula i buljongen och rör i sojan och kryddorna. Låt koka under lock ca 30 min. Lägg i avrunna bönor och koka 5 min.

fredag 9 oktober 2009

Fettucine med squash

Jag tycker att det här receptet (från Stora vegetariska kokboken) är otippat gott. Det är väldigt enkelt och snabblagat - perfekt för en stressad småbarnsmamma eller andra personer i farten!


500 g pasta
60 g smör, värm i en tjockbottnad kastrull och tillsätt
2 pressade vitlöksklyftor. Stek 1 min. Tillsätt
500 g riven squash och stek 1-2 min eller tills den är mjuk, rör om då och då. Häll squash-såsen och
1,5 dl riven parmesan ost över pastan och blanda väl

Ibland tycker jag att det har räckt med ca 300 g pasta (receptet är för 4-6 portioner) och man kan likagärna ta t ex tagliatelle.

Nu när jag är mammaledig förbereder jag middagen innan dagishämtning genom att riva squashen, ställa pastakastrull med vatten på spisen, mäta upp pasta och rätt mängd smör.

Laxbulgur med avokado

Det här är en favorit från ett gammalt nr av Elle mat & vin. Så gott och så nyttigt!


4 portioner:

600 g laxfilé
2 dl bulgur
1 halv gurka
1 näve coktailtomater
2 avokado
1 rödlök
2 dl hackade färska kryddor (mynta, persilja och/eller koriander ... för mig är koriander ett måste)
färskpressad citronsaft
olivolja
salt och nymalen peppar
1 pressad vitlöksklyfta

Koka upp bulgur i 4 dl vatten. Ta av värmen och låt stå under lock i 30 min.
Tärna gurkan, tomaterna och avokadon och finhacka löken. Blanda med den avsvalnade bulguren och kryddorna. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt, peppar och vitlök. Det ska smaka friskt och syrligt. Låt salladen stå kallt och dra.
Tärna laxen och stek hastigt runt om. Krydda med salt och peppar och servera varm på den kalla/ljumma salladen.

onsdag 7 oktober 2009

Kvällsmacka

Ibland på kvällen blir jag så himla sugen på en Elvismacka (smörstekt toast med mosad banan och jordnötssmör som sägs ha varit Elvis favoritmacka) men en vardagskväll som denna känns det både för omständligt och flottigt att göra en. Som tur är har jag upptäckt och uppskattar tahina (sesampasta). Ett tunt lager (måste vara tunt, annars fastnar tungan i gommen :-)) på ett gott surdegsbröd med skivad banan över stillar verkligen mitt sug. Jag har läst i ett gammalt nummer av iFORM att både banan och tahina dessutom har en positiv inverkan på nattsömnen så - mums och godnatt!

Meny vecka 42

Då var det dags för en ny meny att veckohandla till under helgen. Måndagens recept är en smula somrigt men så gott att jag struntar i det. Dessutom är det så vackert väder idag att jag liksom känner sommarens sista kyss. Tisdagens recept är veckans veggo och grymt enkelt. Jag valde det för att väga upp veckans lite krångliga morotsgratäng men också för att det är en riktigt god och fräsch pastarätt. Jag hittade en burk kidneybönor i skåpet så på onsdag blir det chili con carne. Receptet jag tänkte laga efter är från Viktväktarna och riktigt bra. Jag får se om det blir råris till eller om jag ska vara lite klimatsmart och välja potatis istället. Efter en klassiker på torsdag blir det veckans andra fiskmiddag som får välkomna helgen (receptet på fiskwallenbergarna är från Arla.se).

Måndag: Laxbulgur med avokado
Tisdag: Fettucine med squash
Onsdag: Chili con carne
Torsdag: Ärtsoppaåpannkakor
Fredag: Fiskwallenbergare

Hummerfisk - den nyttigare versionen


Dagens middag är ett recept från Arla som jag gör om lite grann för att få en nyttigare version. Istället för crème fraiche och mjölk tar jag 2,5 dl sojagrädde som jag vispar ihop med 1,5 msk hummerfond i en panna. För att få ett lägre GI byter jag ut citronpepparn mot finrivet citronskal från ca en halv citron och kryddar fisken (600g fiskfilé som jag skärt i bitar) med nymalen svartpeppar. Citronskalet vispar jag ner i sojan tillsammans med fonden.

Sedan följer jag Arlas recept och låter såsen koka upp, lägger i fisken, låter allt sjuda under lock 5-6 min, strör över 0,5 dl hackade färska kryddor och serverar med potatis och smörfräst svamp blandat med spenat.

Den här rätten går väldigt snabbt att tillaga men jag brukar ändå förbereda den innan dagishämtningen genom att skala potatisen och lägga den i en kastrull med vatten som jag ställer på spisen, blanda ihop såsen och krydda fisken som jag sedan förvarar i kylen.

tisdag 6 oktober 2009

Italiensk kycklingpasta


Dagens middag (som är ett recept från Arla) förbereder jag medan J sover middag genom att grovstrimla 50 g marinerade soltorkade tomater och 250 g tinad bladspenat, skala och hacka 2 vitlöksklyftor och sedan förvara allt tillsammans i kylen. Kycklingen skär jag i små bitar och förvarar separat i kylen. Pastan förbereder jag genom att lägga fram rätt mängd och ställa en kastrull med vatten och salt på spisen så att det bara är att slå på den när vi kommer hem. Ibland dukar jag också.

Det enda jag nu har kvar att göra efter att jag hämtat V på dagis är att bryna kycklingbitarna i smör eller olja, salta och peppra, röra i grönsakerna och 2,5 dl matlagningsgrädde (eller t ex havregrädde för ett nyttigare alternativ), låta koka ihop några minuter och koka pastan.

På så vis behöver en hungrig familj vänta minimalt med tid på att middagen ska bli klar. En sån här förberedelse är inte bara bra när man snabbt ska mätta sina små utan även när man t ex har kompisar över på middag. Då kan man förbereda maten, göra sig själv och hemmet i ordning och sedan fixa det sista med middagen lagom till att gästerna kommer eller att man sätter sig till bords.

Tidigare har jag lagat middagen helt klar så att vi bara behöver värma när vi kommer hem men jag har slutat med det nu. Främsta anledningen är att återuppvärmd mat har lägre näringsvärde än nylagad. En annan anledning är att vi går in tidigare nu när vädret har blivit kallare så jag har helt enkelt mer tid att laga mat.

måndag 5 oktober 2009

Surdegsbröd - lightversionen


Ingen har väl missat trenden att göra och vårda sin egen surdeg. Om man känner med sig att man inte kommer vårda surdegen så som man bör så är det här receptet en bra lightversion på surdegsbröd. En del surdegsälskare skulle förmodligen hävda att det inte är ett riktigt surdegsbröd (eftersom jäst är en av ingredienserna) men inte desto mindre blir det här brödet förbannat gott!

Surdeg:
25 g jäst som smulas i en bunke och rörs ut i
3 dl (37° varmt) vatten. Blanda i
3 dl rågsikt. Låt stå övertäckt i rumsvärme.

Surdegen blir mest aromrik om den får stå 2-4 dygn. Tillsätt då 0,5 dl rågsikt efter 1:a, 2:a och 3:e dygnet.

Efter 1-4 dygn:
7 dl (37° varmt) vatten,
0,5 dl olja,
1 msk salt och
2,5 l (ca 1,4 kg) rågsikt blandas med surdegen. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
Knåda lätt på bakbord och forma 4 limpor genom att först platta ut limporna och sedan rulla ihop dem. Lägg alla 4 limpor på en plåt och skåra med vass kniv. Låt jäsa 30 min. Grädda i nedre delen av 200° varm ugn i ca 45 min. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag - vilken underbar dag att leva just som hösten börjar bli riktigt ruggig!

Idag har jag bakat mina Camilla Plum-inspirerade kanelbullar som blir så goda! Till den vanliga vetedegen tillsätter jag förutom kardemumma lite finrivet citronskal och i kanelfyllningen ersätter jag strösockret med muscovadosocker. Det ger bullarna mindre sötma men fylligare smak.

lördag 3 oktober 2009

Lax med soja och sesam

Det här är också ett recept jag ofta återkommer till och det är hämtat ur Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

4 portioner:
4 bitar laxfilé (500 g)
3 msk japansk soja
3 msk söt thaichilisås
1 tsk sesamolja
2 msk sesamfrö

Blanda soja, chilisås och sesamolja. Pensla laxen med blandning och låt gärna stå 30 min i rumsvärme. Stek 2-3 min per sida och strö över sesamfröna under tiden. Jag brukar faktiskt steka laxen i ugn i 200° i 15-20 min istället för att bli så lite låst vid spisen som möjligt.

Vi brukar äta laxen med ris och sesamdressing ur samma kokbok:
2 msk risvinsvinäger
2 msk japansk soja
1 msk socker
2-3 tsk sesamolja
4 msk vatten
4 msk rostade sesamfrön

Morotsgratäng med pesto


Den här gratängen gjorde jag för första gången till en nyårsfest med knytisbuffé. I all sin enkelhet är den överraskande god men jag tillagar den kvällen innan eller innan jag hämtar min äldsta pojke på dagis eftersom den tar en stund att göra. Receptet är ur Stora vegetariska kokboken.

50 g smör
1,25 dl (60 g) vetemjöl
7,5 dl mjölk
1,75 knappt (160 g) crème fraiche light eller gräddfil
1 tsk krossad svartpeppar
100 g riven cheddar
4 ägg, lätt vispade
2 msk pesto
750 g morötter, skalade och rivna
250 g förkokta lasagneplattor
ytterligare 50 g riven cheddar

Smält smöret i kastrull och tillsätt mjölet. Rör på svag värme tills det bubblar och får lite färg.
Blanda mjölk, crème fraiche och svartpeppar och tillsätt det lite i taget.
Värm under omrörning i ca 5 min tills såsen tjocknar. Koka yterligare en min och ta av från värmen.
Tillsätt ost och låt svalna något.
Rör ner de vispade äggen lite i taget. Rör hela tiden.
Ta undan en tredjedel av såsen till topplagret.
Tillsätt pesto och morötter till resten av såsen. Blanda väl.
Varva lasagneplattor och mototsblandning i en smord form; börja med en tredjedel av morotsblandningen och lägg tre lager av vardera med plattor överst.
Bred ut den sparade såsen överst och strö över den extra osten. Låt stå 15 min.
Gratinera i 150 ° i ca 40 min.

Köttbullar i tomat- och pestosås

Det här är en favorit som jag lagar ganska ofta. Hittade det i ett gammalt höst/vinternummer av Elle mat & vin.

300 g köttfärs, salta å peppra lite och rulla till 8 stora bullar. Bryn dem i smör eller olja i stekpanna.
Tärna 2 morötter och 1 squash och tillsätt dem tillsammans med 2 burkar hela tomater. Låt allt puttra 10 min, tillsätt en rågad msk pesto och ev salt, peppar å socker. Servera med kokt potatis.


Jag förbereder middagen innan jag hämtar på dagis, genom att rulla köttbullarna och tärna grönsakerna samt förvara dem i kylskåpet tills det är dags för tillagning. Potatisen skalar och lägger jag i en kastrull med vatten så att det bara är att slå på spisen.

Meny vecka 41 och mina principer

Måndag: Köttbullar i tomat- och pestosås (se inlägg)
Tisdag: Italiensk kycklingpasta (recept finns på arla.se)
Onsdag: Hummerfisk (recept finns på arla.se)
Torsdag: Morotsgratäng med pesto (se inlägg)
Fredag: Lax med soja och sesam (se inlägg)

När jag började med veckomeny för ca 1,5 år sedan så gjorde jag meny för sju dagar i veckan men numer tycker jag att det roligare att vara lite spontan och känna efter vad vi är sugna på på helgerna.

Jag har några principer som jag gör min veckomeny efter: det ska vara en kombination av enkelt, barnvänligt, nyttigt och gott. Ibland försöker jag även vara lite klimatsmart. Jag är ingen motståndare till färdigmat såsom fiskpinnar och -bullar, köttbullar, korv mm. Sådan mat är enkel mat och kan det ge mer tid över till barnen är det värt mer än att vi alltid äter nyttigt. Konkreta principer jag har är att veckomenyn ska innehålla två fiskmiddagar, en vegetarisk dag, nöt- och fläskkött och ris max en gång per vecka.

Jag är ett stort fan av Arlas receptsida eftersom de har mycket enkla och snabba rätter vilket passar en småbarnsfamilj som oss. Sedan ändrar jag vissa recept för att göra dem lite nyttigare t ex genom att jag tar havregrädde istället för vanlig grädde eller crème fraiche.

En sista princip är att ta vad som finns hemma - det är både ekonomiskt och klimatsmart eftersom man minskar risken att behöva slänga mat.